Genel

Savunma Sanayisinde Ankara İmzası

By 17 January 2019 No Comments

Ankara Üniversitesi, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Ar-Ge Paneli’ne Dünyada sadece sayılı gelişmiş ülkelerin sahip olduğu projeleriyle damgasını vurdu.

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB), Ar-Ge projelerini daha dinamik bir süreçle başlatabilmek için “SSB Ar-Ge Paneli” adıyla üniversite ile özel sektör temsilcilerinin katıldığı toplantılarına bir yenisi daha eklendi. Yapılan son toplantıda 2018’de başlatılan 10 projenin sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, TSK, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı bir törenle imzalandı. 2018’de kabul edilen toplam 10 projeden 2’sindeAnkara Üniversitesi Teknokenti’nde yerleşik Genel Müdürlüğünü Emekli Öğretim üyemiz Prof.Dr.Yalçın Elerman’ın yaptığı MAGİÇE Firması  ile Ankara Üniversitesi’nin oldu.

ÇARPICI PROJELER

SSB Nuri Demirağ Salonu’nda imzalanan Projeler, “Alüminyum Yeni Nesil Alaşım Geliştirilmesi (Ayna), Duyarsız Yemleme Şarjı Geliştirme (Duyem), Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi Geliştirilmesi (Düfas), Sıcak Şekillendirme İle Multifazlı Çelik Geliştirme (Hançer), Twt İçin Yüksek Voltaj Güç Kaynağı Geliştirilmesi (Kudret), Stirling Soğutuculara Yönelik Kalıcı Mıknatıs Neodyum Geliştirilmesi (Mıknatıs), Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Nar), Nükleer Radyasyon Tehdidine Karşı Yerli Algılayıcı Ve Tespit Sistemi Geliştirilmesi (Radat), Yürüyen Dalga Tüp Mikrodalga Güç Yükselteci Geliştirilmesi (Seyyah) ve Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3)” şeklinde sıralandı.

DÜNYADA SAYILI

Söz konusu projelerde yüklenici modeli KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliğine dayalı olarak oluşturuldu. Üniversiteler, enstitüler ve KOBİ’ler başta olmak üzere 15 yüklenici veya alt yükleniciye yer verildi. Ankara Üniversitesi’nin Ve MAGİÇE Firmasının katkıda bulunduğu  projelerinden ilki, Kızılötesi Dedektör Takımlarında bulunan kriyojenik soğutucuların millileştirilmesi için yüksek güçlü mıknatıs teknolojisinin geliştirileceği MIKNATIS Projesi olarak kendini gösterdi. İkincisi de  ASELSAN ve TÜBİTAK -BİLGEM ile birlikte katkı verilen ve dünyada sadece sayılı gelişmiş ülkenin sahip olduğu, uydu/uzay, radar ve elektronik harp sistemleri için Yürüyen Dalga Tüp Güç Yükselteç sistemlerine yönelik ileri teknolojilerin geliştirileceği SEYYAH Projesi oldu.

AR-GE’YE DAYALI ÜRETİM

Öte yandan Türkiye’de teknokentlerin gelişimi hakkında konuşan Ankara Üniversitesi Teknokent Koordinatörü Prof. Dr. Emin Candansayar, özellikle son 10 yılda milli ve yerli üretimi destekleyen önemli teşvik mekanizmalarının uygulamaya konulduğunu vurguladı. Candansayar şöyle devam etti:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 81 Teknokent ilan edildi ve bunların 58’i faaliyette. Ülkemizdeki Ar-Ge merkezi sayısı 1055’e ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, özel sektöre Ar-Ge yatırımı yapmaları konusunda dünyada en çok teşvik veren ülkeler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Gelişmelere örnek Ankara Üniversitesi Teknokent’te, Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Mehmet Akan’ın Avitek firması, kanatlı sektörü konusunda geliştirdiği modelleri sadece yurtiçinde değil Hollanda ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine satmakta. Yine Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Gülçin Saltan’ın Gilaburu bitkisinden, böbrek taşının vücuttan atılması için geliştirdiği ekstrakt ülkemiz dışında ABD’ye de satıldı.

Not:

SSB Ar-Ge Panelinde, güvenlik birimlerinin mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan veya geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarındaki projeler için başlatma kararları alınıyor. Panellerde aynı zamanda, son ürün teslimatı içermeyen teknik gösterim ağırlıklı projeler için geniş alan çağrıları yapılmasına karar veriliyor.