Teknokent Haberleri

Ankara TTO Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışmalarına Hız Verdi

By 10 March 2016 No Comments

Ankara Üniversitesi ile DİSPOSET firmasını bir araya getiren “Radyal Arter Yolu İle Anjiyografi” konulu patentin ticarileştirilmesine yönelik lisans sözleşmesi imzalandı.

Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında; Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile Anestezi ve Yoğun Bakım, Kardiyovasküler Cerrahi ve Hematoloji alanında tek kullanımlık medikal ürün üreticisi DİSPOSET’i bir araya getiren “Radyal Arter Yolu İle Anjiyografi”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Kumbasar tarafından geliştirildi. Acil serviste, yoğun bakım ünitelerinde, göğüs hastalıkları ve kardiyoloji servislerinde ve diğer birçok klinikte atardamardan kan örneği almayı kolaylaştıran sistem hastaların acı çekmesini engellemesinin yanı sıra uygulama yapan doktorların da yaşayacakları olumsuzlukların önüne geçecek şekilde tasarlandı. Buluş, çok uçlu iğne ile ince atardamara sahip kişilerde de tek seferde kan alımı yapılabilmesini ve uygulama süresinin azaltılmasını sağlıyor.

Düzenlenen lisans sözleşmesi imza törenine,  Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı, Prof. Dr. Ali Sınağ,  Ankara Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Prof. Dr. Atila Yücel, Ankara Üniversitesi Teknokent Koordinatörü Prof. Dr. M. Emin Candansayar, DİSPOSET İdari Müdürü Sedef Kürümoğlu ve TÜBİTAK TEYDEB Komite Sekreteri Ahmet Rıza Balım katıldı.

“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARININ MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLADIK”

Ankara Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Prof. Dr. Atila Yücel imza töreninde yaptığı konuşmada, “2014 yılında Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurma çalışmalarını başlattık. Öncelikle, Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi olarak patent çalışması yapan akademisyenlerimizi belirledik. Özellikle ticarileşme potansiyeli olan çalışmaları mercek altına alıp, bu çalışmaları ilgili sanayicilerimiz ile paylaşarak, söz konusu ürünlerin ticarileşmesi konusunda ara yüz olma işlevimizi yerine getirmeye gayret gösterdik. Bugün geldiğimiz noktada üzerinde çalıştığımız patent çalışmasının ticarileşmesi ile yaptığımız çalışmaların meyvesini toplamaya başladığımızı görüyoruz. Çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen üniversitemiz yöneticilerine ve bizlere bu alanda yönlendirmeleri ile katkılar sağlayan TÜBİTAK yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı ise yaptığı konuşmada, “Yıllardır ülkemizde yaşanan sorunların başında gelen Üniversite-Sanayi işbirliği sorunu, TÜBİTAK’ın desteği ile oluşturulan Teknoloji Transfer Ofisleri aracılığı ile çözülmeye başlamış bulunuyor. Bu güzel çalışmaların oluşturulması elbette kolay olmuyor. Öncelikle ilk adımın atılması ve bu adımın diğer proje çıktılarına örnek olması gerekiyor. Teknoloji Transfer Ofisi yeni kurulmuş bir birim olmasına rağmen, böyle bir örnek çalışmayı hayata geçirmiş olmasından dolayı yönetici ve çalışanlarını kutluyorum” dedi.